Szem jóga gyakorlatsor

Ha szeretnéd a szemed egészségét megőrizni, vagy éppen segíteni a regenerálódás folyamatát, akkor érdemes ehhez is a különféle ászanákat segítségül hívni. Viszont itt már nagyobb hangsúlyt kap a jógaterápia és azok a speciális kiegészítések, amelyek még hatékonyabbá teszik a gyakorlást a kívánt cél elérése érdekében.

Szem jóga

Gyakorlás az egészséges szemekért

Első módszer

A szem egészségét és megfelelő működését a jóga többféleképpen is megtudja támogatni. Az egyik módszer, ha az ászana gyakorlásunk során a figyelmünket a különböző dristikre (fókusz pontokra irányítjuk). Ezzel tulajdonképpen megmozgatjuk a szemünket minden irányba, ezzel is elősegítve a szem izomzatának erősítését. Fontos ugyanakkor az is, hogy adjunk pihenő időt is a szemünknek, amit a behunyt szemes verzióval tudunk megteremteni. Ehhez egy kis segítséget adva:

  1. Bhudzsangászana (dristi: a távolban egy kiválasztott pont)
  2. Parivritta-Pársvakonászana (dristi: a felül nyújtózó kéz hüvelykujja)
  3. Adho-mukha-svanászana (dristi: a nagylábujjak)
  4. Parivritta-Trikonászana (dristi: a felül nyújtózó kéz hüvelykujja)
  5. Adho-mukha-svanászana (dristi: a köldök)
  6. Bhudzsangászana (dristi: behunyt szem)
  7. Dzsánu-sírsászana (dristi: behunyt szem és a nyújtott láb térdére hajtjuk az adott oldal szemgödrét – nyomás NÉLKÜL)
  8. Pascsimottánászana egyenes háttal (dristi: nagylábujjak)
  9. Parivritta-dzsánu sírsászana (dristi: a plafonon kiválasztva egy pont)
  10. Pascsimottánászana (dristi: behunyt szem)
  11. Vakrászana (dristi: a csavarás következtében a legutolsó pont, amit még látunk)
  12. Szarvángászana (dristi: nagylábujjak)

Második módszer

A második módszer, hogy kényelmes keresztezett lábú ülésben minden irányba átmozgatjuk a szemünket a következőképpen: jobbra-balra, lefelé-felfelé, átlósan fel – átlósan le (mindkét irányba). Ezek a gyakorlatok lehet kitartással vagy légzésszinkronnal is végezni. Az utolsó két gyakorlatot viszont kitartva érdemes. Fókusz az orrhegyen megtartva, utána pedig a harmadik szem csakrán (homlok közepe). Ha elkezd könnyezni a szem, akkor az adott gyakorlatot érdemes abbahagyni. Idővel és az állóképesség javulásával egyre később fog bekövetkezni a szem könnyezése.

Harmadik módszer

A harmadik módszer, a trátaka gyakorlása. Ehhez szükség van egy mécsesre, vagy gyertyára – ugyanis a gyakorlat az, hogy kényelmes keresztezett lábú ülésben elhelyezkedve a szem magasságba lévő (kb. 1 méter távolságra) gyertya lángját nézzük. A trátaka rendszeres gyakorlása regenerálja a szemet, tisztítja az elmét, elősegíti a minőségi alvást. Ezen túlmenően a testben lévő kaphát is elkezdi felszárítani.

Bármelyik módszert kipróbálhatjuk, illetve ötvözhetjük. A legpraktikusabb még is az lehet, ha minden nap más módszerrel dolgoztatjuk meg a szemünket. A lényeg a rendszerességben rejlik, így a siker is. Rendszeresen gyakorolva ezeket a módszereket nagyon sokat tehetünk azért, hogy javítsunk a látásunkon.

A szem működése kapcsolatban áll a pitta dosával. Ha a pitta energia felhalmozódik a szervezetben, akkor szemmel kapcsolatos problémákat tud generálni. Ezért különösen fontos, hogy információnk legyen arról, hogyan tudjuk a legminőségibb módon csökkenteni a szervezeten belül a pitta energiát – ezzel is elősegítve a harmónia állapotát.

Leave a Reply